• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Komen schenkingen altijd boven tafel ?

Een wandeling die bij vele Maastrichtenaren favoriet is, is die vanaf de Vijfsprong in Sint Pieter, langs Fort Sint Pieter over de berg naar de kerk Sint Pieter boven. Voor een lekker fris glas bier kun je daarna voorbij de woning van André Rieu lopen richting Casino Slavante. Aan je rechterhand zie je dan op de berg grazende schapen. Het valt me altijd weer op dat daar geen enkel zwart schaap tussen zit.

In de beste families komen die zwarte schapen wel voor. Vaak willen de ouders er voor zorgen dat dit kind niets erft. Bijvoorbeeld door het te onterven of door gewoon zo min mogelijk geld achter te laten. 

Het eerste kan formeel weliswaar, maar een kind heeft recht op de legitieme portie. Als het tijdig een beroep daarop doet, krijgt het kind recht op een geldbedrag ter grootte van een bepaald percentage van de erfenis. Meestal adviseert de notaris om in plaats daarvan in het testament op te nemen dat het kind een legaat krijgt van een geldbedrag dat gelijk is aan dat percentage. Dan weet iedereen waar hij of zij aan toe is. 
 
 
Dutch_flagFrench_flag

Nieuws

Begraven of cremeren? Doe maar allebei !

Mijn vorige artikel ging over de ENCI-groeve en de plannen om aan de rand daarvan een crematorium te... Meer >>

BNR Nieuwsradio over erfenissen

Onlangs heeft BNR Nieuwsradio aandacht besteed aan Erfenissen. Geinterviewd werd onder meer Aniel Autar,... Meer >>

Begraven of cremeren ? Doe maar allebei.

In een vorig stuk heb ik u meegenomen op een wandeling over de fraaie Pietersberg. Eindpunt van die wandeling... Meer >>

Lezing over Huis op naam kinderen zetten

Bij de notaris draait het niet om de akte, maar om de kennis die nodig is om juridisch het voor u meest... Meer >>

Komen schenkingen altijd boven tafel ?

Een wandeling die bij vele Maastrichtenaren favoriet is, is die vanaf de Vijfsprong in Sint Pieter, langs... Meer >>Linkedin